Prva socialna pomoč
  Vprasanja in odgovori  prva socialna pomoč   splošno Nazaj  

Vprašanja in odgovori

s področja prve socialne pomoči.

Vse obiskovalce Portala CSD LJUBLJANA-ŠIŠKA obveščamo, da z dnem 22.10.2006 UKINJAMO rubriko "VPRAŠANJA IN ODGOVORI NA PODROČJU PRVE SOCIALNE POMOČ IN DENARNIH SOCIALNIH POMOČI". Vprašanja lahko zastavljate preko elektronske pošte na naslov gpcsd.ljsis(@)gov.si. Že zastavljena vprašanja in odgovori pa so vam še naprej na voljo.

Za razumevanje se vam zahvaljujemo.

Iskanje: (vpišite iskani niz)
Iskanje vpisanega niza med vprašanji in odgovori!

Objave ...

  Vloge za sprejem v domove za starejše
 
Posebno obvestilo
Spoštovani uporabniki spletnega portala CSD Ljubljana-Šiška!

Vse obiskovalce Portala CSD LJUBLJANA-ŠIŠKA obveščamo, da z dnem 22.10.2006 UKINJAMO rubriko "VPRAŠANJA IN ODGOVORI NA PODROČJU PRVE SOCIALNE POMOČ IN DENARNIH SOCIALNIH POMOČI". Vprašanja lahko zastavljate preko elektronske pošte na naslov info.csdsiska. Že zastavljena vprašanja in odgovori pa so vam še naprej na voljo. Vprašanja s poročja starševskega varstva in družinskih prejemkov pa lahko še naprej zastavljate tudi preko portala.

Za razumevanje se vam zahvaljujemo.


Izberite področje ...
    neodgovorjeni
Prva socialna pomoč
Ostali
    Denarna socialna pomoč
    Preživnina
    Splošno
 
 Datum: 22.10.2006       Vprašanje postavil-a: Iris
Vprašanje:
Pozdravljeni

Imam dva šoloobvezna otroka. Živim v stanovanju, ki je 3/4 v lasti bivšega partnerja, 1/4 pa sem lastnica jaz. Izvenzakonsaka zveza je prenehela že pred tremi leti. Bivši partner se je izselil, vendar še vedno odplačuje kredit za stanovanje. Partner zahteva da se stanovanje proda, ponudil mi je tudi da ga izplačam ali pa da me izplača on. Skratka, rad bi premoženje razdelil. Vložil je tudi tožbo.Jaz ne pristanem na to in se nočem izseliti ker nimam kam. Bivši partner mi sedaj že štiri mesece ne plačuje preživnine, saj pravi, da ne morem brezplačno stanovati v njegovem delu stanovanja, on pa plačuje najemnino na drugem naslovu. Prepričan je, da moram prispevati za njegovo najemnino. Jaz sem vložila vlogo za neprofitno stanovanje. Ali lahko on terjatve do mene poračunava s tem, da mi ne plačuje najemnine?


Lep pozdrav
Odgovor:
Ob razpadu zunajzakonske zveze je dobro urediti vse potrebno glede skupnih mladoletnih otrok (zaupanje, stiki, preživnina), kot tudi razdeliti skupno premoženje bivših partnerjev.
Otroci in roditelj, ki ne živi z otroci imajo pravico do rednih in kvalitetnih stikov, medtem, ko ima roditelj, ki ne živi z otroci dolžnost plačevati preživnino zanje. Glede na to, da dogovor med vami in vašim bivšim partnerjem o vprašanju delitve skupnega premoženja ni bil mogoč, čeprav je bivši partner ponudil več možnosti, se je odločil na sodišče podati tožbo. Pravite, da se ne strinjate s tem, da se z otrokoma izselite, ker nimate kam iti, vendar menim, da bo potrebno najti neko rešitev. Sedaj je zadeva sicer že na sodišču, vendar menim, da se na sodišču vseeno lahko poslužite mediacije, to je mirno reševanje spora s pomočjo sodnika mediatorja. Otroci so upravičeni do preživnine za tekoči mesec, medtem, ko čim prej uredite tudi delitev premoženja.

Lep pozdrav!
Datum odgovora: 25.10.2006   Odgovarjal-a: PSP
 
 Datum: 20.10.2006       Vprašanje postavil-a: sasa
Vprašanje:
Pozdravljeni!
Z oktobrom sem se morala odjaviti z Zavoda za zaposlovanje, ker imam status izredne študentke. Do sedaj sem bila upravičena do denarne socialne pomoči zase in otroka. Živim sama z otrokom na začasnem bivališču in ne s starši. Ali sem sedaj še vedno upravičena do denarne pomoči?

Najlepša hvala za odgovor, LP
Odgovor je v pripravi!
 
 Datum: 17.10.2006       Vprašanje postavil-a: Nermin
Vprašanje:
Živjo!

Zanima me naslednje, status sem imel do 31.9.2005 in oče je zadnjo preživnino nakazal 15.8.2005, ali se preživnina plačuje za nazaj ali vnaprej, ali mi je še dolžen preživnono za mesec september plačat. Naslednje kar me zanima je to da sem preživno prejemal vsakega 15,16 ali 17 datuma v mesecu, in zdaj se začel nadaljevati z šolanjem na študiju, ne radi statusa ampak radi pridobitve izobrazbe, potrdilo o šolanju sem oddal na centru za socialno delo odelek za preživnino, preživnine pa nikjer! Na koga se obrnem na vas ali koga drugega? Zanima me tudi rok nakazila za preživnino? Vnaprej se vam zahvaljujem. Lep pozdrav! Nermin
Odgovor:
Preživnina se plačuje za tekoči mesec, torej v mesecu avgustu za avgust, v septembru za september. Kot pravite šolanje nadaljujete in ste na center za socialno delo dostavili potrdilo o šolanju. To je v redu, saj center za socialno delo še naprej vodi vašo preživninsko zadevo in tako boste, predvidoma, v mesecu aprilu 2007 zopet prejeli obvestilo o uskladitvi (povišanju) preživnine. Zavezanca za plačevanje preživnine, torej vašega očeta, pa morate o tem, da se še naprej redno šolate, obvestiti sami, to ni dolžnost centra. Rok za nakazilo preživnine je določen v sodni odločbi oz. dogovoru o preživnini, morda o tem povprašate vašo mamo. V kolikor odgovor ni jasen oz. imate še dodatna vprašanja, se obrnite na pristojni center za socialno delo.

Lep pozdrav!
Datum odgovora: 19.10.2006   Odgovarjal-a: PSP
 
 Datum: 17.10.2006       Vprašanje postavil-a: MAJA
Vprašanje:
Aprila 2006 sva se z očetom moje triletne hčerke na centru za socialno delo sporazumno dogovorila o plačevanju preživnine (30.000,00 sit mesečno) in na sodišču podpisala sporazum. Sedaj vsak mesec prosim, rotim za teh 30.000,00 tolarjev. Poleg izgovorov poslušam po telefonu še njegovo blatenje mene. Ker je oddaljen od našega kraja 170 km me kliče po telefoonu vsaj 10 x na dan in me ozmerja. Za hčer pa tako in tako ne vpraša. Od aprila mi je plačal tri preživnine ampak nobene pravočasno. Grozi mi da me bo ubil, vzel otroka in še in še. Jaz nimam moči da b ga i še naslednjih 15 let prosila za ta denar. Kaj naj naredim????
Odgovor:
Glede preživnine imate pravnomočno in izvršljivo sodno odločbo oz. sklep, kar je pravna podlaga za postopek izterjave neplačane preživnine na pristojnem Okrožnem sodišču. V zvezi s tem se lahko obrnete tudi na pravno pomoč (npr. Pravno informacijski center nevladnih organizacij - PIC, Povšetova 37, Ljubljana, tel. št.: 01/540-19-14). Predlog za izvršbo preživnine podate na obrazcu, ki ga kupite v papirnici oz. knjigarni.
Glede groženj in zmerjanja po telefonu pa se lahko obrnete na policijsko postajo v vašem kraju. Eden od ukrepov policije je ukrep prepovedi približevanja določenemu kraju oziroma osebi. Prepoved zajema tudi prepoved nadlegovanja po komunikacijskih sredstvih.

Lep pozdrav!
Datum odgovora: 19.10.2006   Odgovarjal-a: PSP
 
 Datum: 17.10.2006       Vprašanje postavil-a: nikita
Vprašanje:
sem samohranilka in imam status študentke ali moram plačevati vrtec, ter kako je z mojim otroškim dodatkom saj sem stara 22 let, živim pri starših. hvala
Odgovor:
Glede na vaš status študentke, so vas še dolžni preživljati vaši starši (najdlje do dopolnjenega 26. leta starosti). Glede na to, da pa ste roditeljica, pa lahko uveljavljate tudi denarno socialno pomoč zase in za otroka (cenzus oz. minimalni dohodek za enoroditeljsko družino z enim otrokom znaša 76.900,00 SIT). Pri tem se upoštevajo vaši dohodki, npr. starševski dodatek, tako, da uveljavljate le razliko do cenzusa. Otroški dodatek sedaj uveljavljate le za otroka, zase ne več. Preživnino z vašimi starši lahko uredite z notarskim zapisom ali s pisno izjavo. V kolikor ste uredili očetovstvo za vašega otroka, je potrebno urediti tudi preživnino zanj.
V kolikor boste prejemnica denarne socialne pomoči, v vrtcu predložite fotokopijo te odločbe in tako bo vrtec za vas brezplačen.

Lep pozdrav!

Datum odgovora: 19.10.2006   Odgovarjal-a: PSP
 
 Datum: 16.10.2006       Vprašanje postavil-a: Alenka
Vprašanje:
Pozdravljeni!
V začetku oktobra (natančneje 9.10.) sem na Centru za socialno delo vložila vlogo za denarno socialno pomoč. Zanima me, kdaj lahko pričakujem prvo izplačilo te pomoči - v mesecu novembru ali šele decembra?
Najlepša hvala za odgovor, LP
Odgovor:
Če ste vložili vlogo 09.10, ste do pomoči upravičeni s 01.11.2006. Prvi rdni termin za nakazilo je 21.11.2006. Če se na ta datum ne sprovede nazakilo, boste prejeli pomoč 08.12.2006
Datum odgovora: 18.10.2006   Odgovarjal-a: 
 
 
    zapisi 1 do 6 (vseh zapisov: 762) naslednja stran zadnja stran