Prva socialna pomoč
  CSD  Materinski dom Ljubljana Nazaj  

Naslov
Materinski dom Ljubljana
Jarška cesta 23, Ljubljana

Tel.: 01/283 37 45
Dežurni GSM: 051/422-024
Fax: 283 37 35

E-mail: materinskidom(@)gov.si

 
Nov Materinski dom  (10.11.2016)
Ministrica dr. Anja Kopač Mrak je ob spremstvu ...
Predsednik države Republike Slovenije, gospod Borut Pahor, obiskal Materinski dom v Ljubljani  (24.5.2013)
Dne 21.05.2013 je Predsednik države Republike Slovenije, ...
Dobrodelni tek PLANET za PLANET  (19.4.2013)
V Petek 19.04.2013 je potekal dobrodelni tek PLANET ...
 
Arhiv sporočil ...
 
 

MATERINSKI DOM LJUBLJANA

Materinski dom Ljubljana je bil ustanovljen leta 1994 in je deloval kot samostojni javni socialno varstveni zavod. Najprej je deloval na lokaciji Karunovi 16b v Ljubljani, kasneje je bil začasno preseljen na lokacijo Celovška cesta 195 v Ljubljani.Od oktobra 2016 pa se nahaja na lokaciji Jarška cesta 23 v Ljubljani.

Avgusta 2004 je bil Materinski dom po sklepu vlade RS pripojen k Centru za socialno delo Ljubljana-Šiška. Od 01.01.2008 Materinski dom deluje kot program omenjenega Centra. Poleg hiše na Karunovi, kjer je lahko bivalo 7 mamic z otroki ima Materinski dom v uporabi tudi stanovanje v Šiški, kjer lahko bivata 2 mamici z otroki.
Materinski dom se je leta 2011 preselil na novo lokacijo na Celovško cesto 195, Ljubljana. Od oktobra 2016 pa se nahaja na lokaciji Jarška cesta 23 v Ljubljani. Delovanje Materinskega doma ureja "Pravilnik o sprejemu, bivanju in odpustu v Materinskem domu in stanovanjski enoti Materinskega doma" in "Hišni red Materinskega doma".

Materinski dom je namenjen mamicam z mladoletnimi otroki do 14 leta starosti in nosečnicam, ki so se znašle v trenutni ali dalj časa trajajoči socialni stiski in nimajo drugih možnosti bivanja skupaj z otrokom ter so pripravljene aktivno reševati svojo stisko. Namen strokovnega dela je v strokovni podpori uporabnicam, da si čimpreje uredijo samostojno življenje izven Materinskega doma.
V naš dom so lahko sprejete prosilke, ki pridejo same ali jih za sprejem predlagajo druge strokovne službe in so državljanke RS, prosilke z dovoljenjem za bivanje v RS ter državljanke EU, ki v Sloveniji bivajo in imajo otroka, ki je državljan RS.

V Materinskem domu lahko uporabnice bivajo največ eno leto, bivanje se lahko podaljša v izjemnih primerih po sklepu strokovne komisije največ do treh mesecev.
Dom nudi uporabnicam:
 • namestitev oz. bivanje
 • pomoč pri aktivnem reševanju eksistenčnih vprašanj (seznanjanj z materialnimmi in drugimi pravicami ter postopki za njihovo uveljavitev - denarna socialna pomoč, otroški dodtek, preživnina, nujni bivalni prostori, razpisi za neprofitna stanovanja pri Stanovanjskem skladu MOL-a...)
 • prepoznavanje težav in skupno oblikovanje individualnega načrta
 • pomoč pri predelovanju in integriranju izkušenj s socialnimi stiskami
 • pomoč pri izboljšanju socialnih možnosti
 • pomoč pri negi, oskrbi in vzgoji otrok
 • pomoč pri širjenju socialne mreže
 • zagovorništvo in spremstvo pri stikih z institucijami

  Prosilka mora vložiti pisno vlogo iz katere so razvidni osebni podatki prosilke in otrok, opis socialne stiske, kontaktni naslov in telefon. Prosilka je vabljena na informativni razgovor, kjer se ji predstavi delovanje doma, seznani se jo z njenimi pravicami in dolžnostmi. Vloga prosilke se posreduje strokovni komisiji, ki na podlagi pogojev in kriterijev za sprejem odloči o sprejemu oz. nesprejemu prosilke.

  Uporabnica plačuje prispevek za bivanje v Materinskem domu, in sicer glede na velikost sobe v kateri biva.
  Uporabnice, ki bivajo v našem domu so običajno poleg stanovanjske stiske, porušene socialne mreže tudi v večji finančni stiski (običajno prejemnice denarne socialne pomoči).

  Zaradi tega smo zelo veseli vsake pomoči, ki so jo pripravljeni prispevati posamezniki ali ustanove, da olajšajo in polepšajo vsakodnevno življenje naših mamic in njihovih otrok.

 •  

  Designed & Administrated by: Maja Štajer